Almás krémes
A tésztához:
1,5 kg alma, 8 tojás, 18 dkg porcukor, 3 evőkanál víz, 20 dkg liszt, 1,2 csomag sütőpor, 1 evőkanál kakaópor
A krémhez:
1,2 liter tej, 2 csomag vaníliás pudingpor, 25 dkg vaj, 18 dkg porcukor, 1 tortabevonó vagy tortadísz ízlés szerint
Alufóliáva kibélelt tepsibe 1,5 dkg almát szorosan egymás mellé leszeletelek. A tojások sárgáját 18 dkg porcukorral, 3 e.k. vízzel habosra keverem, hozzáadom a lisztet, a sütőport és a keményre felvert fehérjehabot. Felét az almára simítom, majd a maradékhoz kakaóport keverek és a sárga rétegre kenem. Előmelegített sütőbe kisütöm. A krémhez a tejben megfőzöm a pudingot, a vajat, a porcukorral habosra keverem, majd a kihült pudingal összekeverem. A kihült süteményről a fóliát lehúzom és az alma tetejére kenem a krémet. Végül ízlés szerint díszítem.
Túró kocka
Hozzávalók:
50 dkg túró, 12 dkg margarin, 1 csomag zselatin, 1,2 liter tej, 1 doboz babapiskóta
A tetejére:
ízlés szerint gyümölcs, 2 csomag pudingpor, 7 dl víz, szörp, 6 evőkanál cukor
A gyümölcsöt a szörpöt és a pudingport szín és íz szerint szoktuk választani.
A margarint 25 dkg cukorral és a 1,4 liter tejjel összekeverjük, a maradék tejet a csomag zselatinnal felfőzzük majd az 50 dkg túrót hozzáadjuk, mindezt jól összekeverjük. Alumínium tepsibe öntjük (akkorába hogy a tepsi félig legyen) s a még meleg túró masszába a félbe tördelt babapiskótákat belenyomkodjuk, a tetejét gyümölcsel megszórjuk. 2 csomag pudingport a 7 dl szörpösvízzel és a 6 e. k. cukorral felfőzzük jó sűrűre és melegen a túró tetejére öntjük. Hideg helyen 24 órát állni hagyjuk és utána felszeleteljük.
Kókuszos kocka
6 tojásból a szokott piskótát sütünk és feldaraboljuk. 25 dkg cukrból, 10 dkg vajból, 3 evőkanál kakaóból, 2 kiskanál lisztből, 2 dl tej segítségével nem túl sűrű krémet főzünk. A piskóta szeleteket belemártogatjuk a forró krémbe, majd kókuszreszelékbe meghempergetjük.
Linzer karika
50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 2 tojás sárgája, 1 egész tojás, 15 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1,2 sütőpor. Mindezt jól összegyúrjuk, kinyújtjuk.
Ebből a tésztából vagy sima linzert csinálunk, vagy csokiba mártjuk és színes kis tortadíszekkel díszítjük (lásd az 1. képen). Vagy pedig lekvárt, diós, vagy mákos krémet teszünk bele és félbe hajtjuk ( mint a 2. képen).
Császár morzsa
20 dkg liszt, 10 dkg gríz, 3 evőkanál cukor, 3 tojás, 3 dl tej, 1 vaníliás cukor, mazsola, mindezt összekeverjük majd a felvert tojásfehérjét is hozzákeverjük. Körülbelül 1 kanál zsírban vagy olajban kisütjük.
Méteres kalács
Hozzávalók:
7 tojás sárgája, 30 dkg cukor, 1 dl víz, 1 dl étolaj - habosra keverjük
Hozzáadunk 30 dkg lisztet, 1 sütőport és a 7 tojás kemény habját. A masszát kétfelé osztjuk. Az egyikbe kakaóport teszünk. külön-külön zsírozott, lisztezett őzgerinc formába öntjük.
Krém:
2 csomag pudingpor /puncs/, 1,2 liter tejjel sűrűre főzzük, 20 dkg vajat, 20 dkg cukorral jól kikeverünk, rummal ízesítjük végül a 2 masszát összekeverjük ha a puding kihült
Máz:
8 kanál kakaóport, 8 kanál cukorral, fél dl vízzel felfőzünk, 1 darab vajat teszünk bele
Összeállítás:
A két tésztát felszeleteljük és úgy ragasztjuk össze a krémmel hogy egy sárga, egy barna, egy sárga... szetet. Ebből 2 rúd lesz. Leöntjük csokimázzal. Ferdén szeleteljük.
Kozák sapka
Tészta:
8 tojás sárgáját, 40 dkg cukorral és 8 evőkanál langyos vízzel habosra keverünk.
Hozzáadunk:
25 dkg lisztet, fél sütőport, 2 evőkanál kakaóport és 8 tojás kemény habját.
Zsírozott, lisztezett tepsibe megsütjük.
Ha kihült pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk és félbevágva megkenjük a krémmel és összeragasztjuk majd kívül is megkenjük és kókuszreszekélbe forgatjuk. Tetejére csokimázat kenünk -10 dkg étcsokit felolvasztunk kb. 1 dl étolajjal.
Krém:
4 dl tejet felfőzünk 5 evőkanál lisztel és hülni hagyjuk. 20 dkg margarint 20 dkg porcukorral. Beleteszünk 1 csomag vaníliás cukrot és egy kevés rumot vagy rumaromát.